Online games in Belgie

Het ministerie van Onderwijs van België heeft voornemens om een nieuwe en moderne manier van onderwijzen te introduceren op de basis scholen. Dit project wordt al uitgevoerd op een hoger niveau op de VWO scholen, enkele hoge scholen en sommige universiteiten. Gezien het succes van het eerste project op de VWO scholen, de hoge scholen en de universiteiten en een positieve invloed van dit project op de prestatie van de leerlingen, heeft de minister gemeend dit project door te voeren naar het basis onderwijs.

Het eerste project werd in het jaar 2010 officieel gelanceerd door minister Gerard op de hoge scholen. Al enkele jaren daarvoor waren de leerlingen van de hoge scholen al bezig met het project. Het project hield in dat de leerlingen van een klas in groepen tegen elkaar uit moesten komen bij een online game. Het programma waarmee er gewerkt word heet Edumundo games. Er was een speciale website waar de leerlingen moesten aanmelden als groep. Elke groep kreeg een username, een password, een start kapitaal en een begin voorraad van 4 identieke producten. Als de groep eenmaal ingelogged was kon er gewerkt worden aan de andere dingen zoals de bedrijfsnaam, het logo, de missie en visie, namen van de producten etc. Het was de bedoeling dat de groepen hun producten moesten verkopen online als bedrijf. Let wel, elke groep had dus dezelfde producten, begin voorraad en start kapitaal. Door middel van goede marketing strategieën toe te passen zoals een pakkende advertentie moest de groep ervoor zorgen dat de producten verkocht werden ondanks de concurrentie van de andere groepen. Elke week kwamen er reports binnen van de verkochte goederen, de omzet, winst of verlies, verrichte betalingen etc.  In dit leerrijk project zijn er heel veel zaken aan de orde gekomen zoals: marketing, management, voorraad beheer, logistiek, boekhouden, economie, human resource management etc. De studenten leren op zo een intensieve manier dus van jongs af al te ondernemen. Aan het einde van het project dat 8 weken duurt, kiest het systeem zelf een winnaar uit die de beste resultaten heeft geboekt. Van uit de school zijn er dan diverse vakken die verbonden zijn aan dit project en aan de hand van hoe het toegepast is, kreeg elk groep een cijfer.

Het ministerie van onderwijs is van plan om een soort gelijk project door te voeren voor het basis onderwijs, natuurlijk wel op een lager en kinder vriendelijker niveau. Zo is hetzelfde bedrijf Edumundo aangetrokken om twee projecten te ontwikkelen voor de kinderen van de basis onderwijs. Aangezien de kinderen van deze generatie uitstekend weten om te gaan met de nieuwe technologie of dit al heel vroeg kunnen leren, daarom zal deze methode nu ook gebruikt worden om de kinderen te onderwijzen.

Edumundo is van plan om voor 1 van de games een programma voor Bingo te ontwikkelen. Dit programma gaan de kinderen tot 6 jaar gewoon op de computer bespelen via hun desktop. Voor de iets oudere kinderen zal er een versie worden ontwikkeld, waarbij de kinderen online zullen moeten spelen. Er zal voor de iets oudere kinderen ook een programma worden ontwikkeld van online monopoly. Dit om het strategisch denken van het kind te ontwikkelen en ondersteunen.

Copyright lirascenarioprijs.nl 2015