geschiedenis bingo

In 1530 werd er in Italië een spel genaamd Lotto gespeeld, hier stamt bingo ook vanaf. Het kwam uit de Italiaanse loterij genaamd Lo Giuoco del Lotto d’Italia. Deze loterij bestaat nog steeds. Per jaar brengt de loterij ongeveer 75 miljoen op en het is een van de belangrijkste inkomsten van hun overheid. Ook werd bingo erg populair in Frankrijk en in 1778 werd door de Fransen een eigen lotto opgericht genaamd Le Lotto. Hier was het meest gespeelde spel bingo. Rond 1920 werd in Amerika het spel Beano gespeeld, dit was de naam die op het bingo blaadje stond. Deze naam komt van bonen af, die werden gebruikt om de nummers af te dekken.

Er was een priester uit Wilkes Barre in Pensylvanie die in geld problemen zat en besloot bingo te gebruiken als een manier om geld in te zamelen. Hij kocht het spel maar vond het frustrerend dat er meerdere winnaars tegelijk waren zo nu en dan. Dit kon alleen opgelost worden als er bingo kaarten kwamen met meer cijfer combinaties er op. Dus hij ging naar een wiskundige, genaamd Carl Leffler en vroeg hem of hij meer combinaties van cijfers kon maken op de kaarten. Dit lukte en hij maakte zo’n 6000 nieuwe bingo kaarten met allemaal een verschillende combinatie van getallen.

Door dat het inzamelen van geld met bingo zo’n groot succes werd, kwam er een ‘bingo instruction manual’ en laterna zelfs een maandblad over bingo genaamd Blotter.

In de jaren 30 werd bingo bekender in de rest van de wereld. Het kreeg een karakter omdat het vaak word gebruikt om geld in te zamelen voor goede doelen bijvoorbeeld. Voornamelijk in kerken, inzamelingsacties en andere gelegenheden word het spel veel gespeeld. Ook op internet zijn er nu veel websites waar je bingo op kan spelen. Soms is het gratis en soms kan je er zelfs geld mee verdienen. Het spel is snel gegroeid en word nu rond de hele wereld door mensen van verschillende leeftijden en afkomst gespeeld.

Bingo staat ook wel bekend als kienen in Nederland, dit komt van het Franse woord quine wat vijf betekend. Dit verwijst naar de 5 rijen en kolommen bij bingo. Kienen word wel iets anders gespeeld dan bingo. Bij kienen kan je kiezen uit een aantal formaten van de kaart waarmee je speelt. De kleine kaart bestaat uit 9 kolommen en 3 rijen. De grote kaart bestaat uit 6 tabellen, waarvan elke tabel 9 kolommen en 3 rijen heeft. Een ander groot verschil is dat bij bingo na elk spel een nieuwe kaart word gekocht. Bij kienen speel je de hele tijd met de zelfde kaart, dus het ligt er aan wat voor soort kaart je in het begin hebt gekocht. Ook word er gebruik gemaakt van ongeveer 90 getallen bij kienen, bij bingo meestal maar 75. Er worden doorzichtige fiches gebruikt die op de nummers worden gelegd, bij bingo worden de getallen afgestreept.

Copyright lirascenarioprijs.nl 2015